Dieta przy łuszczycy to zagadnienie badane od lat. Zauważono, że w niektórych krajach na łuszczycę choruje więcej osób, z kolei w innych miejscach choroba ta występuje bardzo rzadko. Na tej podstawie wysnuto podejrzenia, że na rozwój i występowanie łuszczycy wpływają między innymi nawyki żywieniowe danych społeczeństw. Jaka dieta na łuszczycę sprawdza się zatem najlepiej? Postaramy się odpowiedzieć wyczerpująco na to pytanie.
Przy chorobie, jaką jest łuszczyca, dieta może odgrywać sporą rolę w eliminowaniu objawów. Naukowcy zaobserwowali, że w regionach, w których jada się dużo mięsa i mało warzyw (szczególnie zielonych) występuje więcej zachorowań na łuszczycę. Tak jest np. na Syberii – w populacji na tym terenie choruje nawet 12% ludzi. Odmiennie jest w Japonii, gdzie choruje zaledwie 0,1% ludności. W menu Japończyków znajdują się przede wszystkim warzywa, owoce morza i ryby, natomiast mięsa jada się niewiele. Na tej podstawie można więc śmiało stwierdzić, że zależność między łuszczycą a dietą rzeczywiście istnieje.
Dieta przy łuszczycy powinna ograniczać spożywanie:
Powyżej wymienione produkty spożywane w rozsądnych ilościach nie powinny szkodzić, dlatego zazwyczaj nie ma potrzeby całkowitego wykluczania ich z jadłospisu. Nie mogą jednak stanowić podstawy diety przy łuszczycy – należy po nie sięgać z umiarem i sporadycznie.
Sprawdź jaki wybrać szampon na łuszczycę
Aby poprawiać wygląd skóry, którą dotknęła łuszczyca, dieta powinna bazować na:
Odpowiadając na pytanie, jaka dieta na łuszczycę będzie odpowiednia, nie sposób pominąć znaczenia prawidłowej masy ciała w tej chorobie. Nadwaga i otyłość są czynnikami, które mogą wyzwalać łuszczycę ze względu na fakt, że nadmiar tkanki tłuszczowej jest przyczyną przewlekłego stanu zapalnego. Badania potwierdzają korzystny wpływ nawet niewielkiego obniżenia masy ciała na złagodzenie objawów łuszczycy. Dlatego w przypadku nadprogramowych kilogramów warto wprowadzić deficyt kaloryczny.
Nie ulega wątpliwości, że dieta przy łuszczycy ma spore znaczenie. To jednak tylko jeden z elementów holistycznej walki z chorobą. Podstawą tej walki powinno być specjalistyczne leczenie, natomiast jako uzupełnienie należy stosować dietę, suplementację i ukierunkowaną na problem pielęgnację. Szczególnie ta ostatnia może przynieść szybką ulgę przy dokuczliwych symptomach. Należy sięgać po kosmetyki dedykowane schorzeniu, specjalnie zaprojektowane na potrzeby wymagającej skóry.
Na łuszczycę skóry głowy warto wypróbować na przykład dermokosmetyki Psorisel, które opierają się na naturalnych składnikach aktywnych. Szampon, płyn i emulsja tej marki kompleksowo pielęgnują skórę głowy. Zapewniają jej dobre nawilżenie i zmiękczają warstwę rogową naskórka, ponadto łagodzą stany zapalne, zmniejszają świąd i łuszczenie. W ich składach można znaleźć między innymi ekstrakt z wierzby białej, olej z czarnuszki, mocznik i pantenol.
Dieta przy łuszczycy może wzmacniać pozytywnie efekty leków i kosmetyków, lub przeciwnie – nasilać objawy choroby. Dobroczynny wpływ na poprawę stanu skóry obserwuje się przy wprowadzeniu diety bazującej na warzywach i owocach oraz rybach. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego – nabiał i mięso warto zastąpić kaszami, zbożami, pestkami, orzechami i nasionami, aby ograniczyć podaż kwasu arachidonowego. Dieta łuszczycowa to również dbanie o prawidłową masę ciała i jej redukcja, gdy jest to wskazane. Taka dieta pomaga w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie i tym samym skutecznie ogranicza objawy łuszczycy.
1. Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?, 2014
2. Antosik K., Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 131-137
3. Stawczyk M., Komorowska O., Dobosz M., Znaczenie diety w łuszczycy- przewlekłej układowej chorobie zapalnej, Forum Zaburzen Metabolicznych 2011, vol. 2, no 3, 205–212
4. Baran A., Flisiak I., Chodynicka B., Znaczenie wybranych adipokin w łuszczycy, Przegl Dermatol 2011, 98, 422–428
5. Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Związki łuszczycy z otyłością i nadwagą, Postepy Hig Med Dosw,2017; 71: 761-772